Balk

Kinderboek bij scheiding

Op een dag wordt Sloompje Slak wakker en ontdekt dat haar slakkenhuis in tweeën is gebroken. Dat is schrikken! Vlug probeert ze haar huis te lijmen. Het lukt maar helaas valt haar huis kort daarna opnieuw uit elkaar. Sloompje voelt zich verdrietig. Ze vindt het niet fijn dat er dingen veranderen. Gelukkig helpen haar lieve vrienden, Fien en Spinkie, haar bij dit avontuur vol emoties en veranderingen. Samen gaan ze op zoek naar een nieuw slakkenhuis voor Sloompje. Ben je benieuwd of ze een nieuw huis voor Sloompje kunnen vinden?

 

Het boek
Sloompje Slak, het gebroken huis is een kinderboek (3-9 jaar) met een therapeutische knipoog.

Het geeft kinderen van gescheiden ouders op speelse wijze herkenning met hun eigen proces rondom de scheiding. Kinderen leren dat emoties, zoals verdriet, boosheid en angst, erbij horen. Dat emoties je moe kunnen maken, je er soms zelfs buikpijn van kunt krijgen, dat erover praten oplucht en knuffelen dan fijn kan zijn. Dat het lastig kan zijn dat er dingen veranderen, dat het dan extra belangrijk is om een plek te hebben waar je je fijn voelt. Dat afscheid nemen moeilijk kan zijn. Dat je aan nieuwe dingen soms even moet wennen. Dat dromen en fantaseren fijn is.

Het boek geeft ouders een concrete en tastbare tool in handen om het proces van scheiding samen met hun kind aan te gaan. Door samen te lezen, te tekenen en te praten over Sloompje Slak en waar mogelijk de vertaalslag te maken naar de eigen scheidingssituatie, versterkt de band tussen ouder en kind. Een ingrijpende gebeurtenis zoals scheiding ombuigen naar een mogelijkheid om de verbinding tussen ouder en kind te bekrachtigen, daar wil Sloompje Slak een bijdrage aan leveren.

Kinderboek bij scheiding

“Gescheiden ben je samen”

 

Het werkboek
Het werkboek creëert de mogelijkheid om de vertaalslag te maken van het avontuur van Sloompje Slak naar het leven van het kind. Ervaring leert dat kinderen het in deze tijd van onrust en verandering prettig vinden om een eigen boekje te hebben. Het werkboek is van henzelf. Ze kunnen het zich eigen maken. Kunnen er een foto van zichzelf, mama en papa in plakken. Ze worden gestimuleerd er tekeningen in te maken en/of dingen in op te schrijven. Zo wordt het werkboek een middel om hun eigen beleving over de scheiding letterlijk en figuurlijk een plek te geven.

De voorbeeldvragen bieden ouder en professional houvast om het gesprek met kinderen over de scheiding op gang te brengen. Bij het werkboek worden emotiekaarten geleverd. Deze zijn een krachtig visueel hulpmiddel om emoties te herkennen en benoemen. Waar woorden tekort schieten, kunnen beelden veelzeggend zijn.  De emotiekaarten zijn ook uitermate geschikt om in te zetten binnen de therapie- en schoolsetting.

Wat onderscheidt Sloompje Slak

“Concreet en tastbaar. Troost en ondersteuning vanuit het hart”

Claudia Hass | Dorpstraat 11 | 6085 BE Horn

Tel. 06-44009641 | info@tijdvoortranen.nl