Therapeutisch werken
Bij het therapeutisch werken ga je meer de diepte in. De therapeutische inzet van de Sloompje Slak, het gebroken huis methode richt zich op het opsporen van onverwerkte emoties en/of andere onderliggende oorzaken die verband houden met de scheiding en tot uiting komen in problemen en/of probleemgedrag bij het kind. Deze vorm kan ingezet worden op het moment dat er problemen optreden. Doorgaans is dit (enkele jaren) na de scheiding.
Binnen het therapeutisch werken ga je op zoek naar het verhaal van het kind. Het gaat daarbij niet zozeer om een correcte feitelijke weergave als wel om de beleving en herinnering van het kind. De krachtige metaforen en illustraties uit het boek Sloompje Slak, het gebroken huis vormen de basis voor gesprek (en spel). Aanvullend op het boek maken we gebruik van therapeutische werkvormen en materialen die aansluiten bij de belevingswereld van een kind. Denk hierbij aan de handpop als pedagogisch hulpmiddel, tekenen, duplo, rollenspel en emotiekaarten.
Ieder kind ontvangt een eigen, gepersonaliseerde Sloompje Slak Scheidingsknuffel bij het therapeutisch begeleidingstraject. Ieder therapeutisch traject is maatwerk.
De werkwijze
Binnen de methode gaan we uit van de kracht en mogelijkheden van ouders en kind. Door ouders informatie aan te reiken over de eigen copingmechanismen, rouw, verlies en scheiding bij kinderen en hen inzicht te geven in aandachtspunten (en valkuilen) sterken we hen in de rol van gescheiden ouders.
Door kinderen (op een speelse manier) inzicht te geven in thema’s als emoties, verandering, afscheid, opkomen voor jezelf, loyaliteitsconflict en coping sterken we het kind in zijn proces als ‘kind met gescheiden ouders’. Door ouders te leren kijken vanuit het perspectief van het kind verbreden we hun tools en mogelijkheden om hun kind te begeleiden bij het proces van scheiding. De programma’s en gebruikte materialen stimuleren ouders en kind om het proces tijdens en na het programma SAMEN aan te gaan. Inzicht en kennisoverdracht zijn twee belangrijke pijlers waarmee we een basis leggen voor ouders en kind van waaruit een begin of volgende stap gemaakt kan worden met het verwerkingsproces.